ANAOKULUNDA PSİKOLOJİK DANIŞMAN OLMAK


ANAOKULUNDA PSİKOLOJİK DANIŞMAN OLMAK
Anaokulunda psikolojik danışman olmak oyun hamuruna şekil vermek gibidir. Yaptıklarınla ya da yönlendirmelerinle öyle çok değişir ki o şekil... Katkıların çoktur ortaya çıkan üründe. Verdiğin her şekilde içinde mutluluk ağaçlarının filizlenmesidir. Anaokulunda psikolojik danışman olmak belki de işlerin en eğlencelisidir. Minicik sandalyeleri, küçücük tabakları, yatakları, her şey sana minyatür bir hayaller ülkesini anımsatır. Sadece sevgiyle yürür burada işler. En büyük pekiştireçtir onlar için sevilmek, benimsenmek... Psikolojik danışman ve diğer öğretmenler, onların gözünde masal dünyalarındaki kahramanları gibidir. Sadece onlardan sevgi dolu kucaklarını ve yüreklerinin sıcaklığını isterler. Model olduğun için ise her şeye dikkat etmek zorundasındır..
Psikolojik danışma servisine gelen sevimli çocuklarla yapacağın en önemli şeydir oyun oynayarak, resim çizerek, hayal dünyalarını anlayarak, iç dünyalarını keşfetmek. Yetişkinlerden farklıdır kurduğun iletişim. Anne babalarla mesleğine bürünmüş bir meslek elemanı gibi, öğrencilerinle ise çocuk gibi... Başka nasıl onları anlayıp, onların bize yakın olmasını sağlayabiliriz ki?
İnce iştir anaokulunda psikolojik danışman olmak. Tane tane işlemek gerekir çocukları. Üniversitedeki eğitim sürecinde öğrendiğimiz şeyleri basite indirgemek, somutlaştırmak, oyunlaştırmak, çocukla çocuk olabilmektir bir. Bu işin lokomotifi ailelerdir. Psikolojik danışma servisine en çok gelmesi gereken ve çocuklarımızın gelişimi için en çok beraber çalışacağımız kişilerdir. Ebeveynlere farklı bakış açıları sunmak, yönlendirmek, çocukların aile ve toplum içindeki sivri yönlerini törpülemelerine yardımcı olmak görevimizin sadece bir parçasıdır. Öyle ince bir çizgidir ki ailelerle yapılan görüşmeler ; çocuklarda herhangi bir davranış ya da duygulanım problemi, araştırılması, gözlemlenmesi gereken konular varsa bile kabullenmeyecekleri için iletişimimizin çok hassas olması gerekir. Yani biz görevimizi suya sabuna dokunmadan yapmalıyız. Aksi takdirde mesleğinle ya da kişiliğinde yargılanma tehdidi altındasındır.
Zordur anaokulunda psikolojik danışman olmak, ama çok da zevk verir insana. Korkarsın yanlış bir şey yapmaktan. Öyle narindir ki gözünde tüm öğrencilerin pamuklara sarıp seversin, onları kırmamak için. Çocukların kişiliklerinin tamamlandığı bu dönemde kişiliğin olumlu yanlarının geliştirilmesi, olumsuz yönlerinin törpülenmesi için etkin olmaktır asıl işimiz. Çocuklara verilmek istenen şekle, yüklenmek istenen kişiliğe değil, çocuğun olmak istediği kişiliğe ulaşmasına büyük katkı sağlar psikolojik danışman.
Anne kucağından yeni çıkmış süt kokan yavrularının okula gelmesi için; okulu sevdirmek, motivasyonlarını arttırmaktır görevi. Dış dünyayla ilk kez yüzleşen çocuğa güven duygusunu vererek benliğini oluşturmasına katkı sağlamaktır. Psikolojik danışman olmak ilk kez kalabalık akran gruplarıyla karşılaşan minik öğrencilerinin sosyalleşmelerini olumlu bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlamaktır.
Henüz zaman kavramını bilmeyen bu masum yavrularımızın iyi bir geleceğe sahip olabilmeleri için ilköğretime olumlu bir şekilde hazırlamaktır. İlgi ve yeteneklerini fark edip geliştirebilmesi için çocuklara destek olup, ailelere yönlendirici olmaktır. Psikolojik danışma servisi, çocukların ruhsal dengelerini kurup kişisel, eğitsel ve mesleki anlamda çocuğa rehberlik etmek için vardır.
Anaokulunda psikolojik danışman olmak öyle güzeldir ki tertemiz ışıl ışıl olan öğrencilerinin yüreğine her gün sevgi tohumlarını ekebilmektir.
Psikolojik Danışman



