PSİKOLOJİK TEMELLİ DAVRANIŞ PROBLEMLERİ

PSİKOLOJİK TEMELLİ DAVRANIŞ PROBLEMLERİ

Çocuklar dünyaya geldiklerinde, dış dünyanın tehlikelerine karşı savunmasızdırlar. Onların her ihtiyacını doyuma ulaştıran, koruyan, en büyük güven kaynakları anne-babalarıdır. Çocuk istenmeyen davranışta bulunduğunda anne ya da baba cezalandırmak için çocuğu terketmek ile tehdit ettiklerinde "yaramazlık yaparsan polis amca gelir babanı götürür sende babasız kalırsın." gibi cümleler kurduklarında, çocuk onu her şeyden koruyan güven kaynağı anne-babasını kaybetmekten, yalnız kalmaktan korkar ve yetersizlik duygusu hisseder. Anne-babalar ya da çocuğun yakın çevresindeki insanlar çocukların yaramazlık yapmasını önlemek için ev içindeki hareketleri kontrol etmek için "Orda öcü var, seni yer." gibi cümleler kullanırlar, çocuklarsa güçlü bir güven bağı kurdukları ebeveynlerine inanırlar ."Beni biraz daha üzersen doktor amcayı çağıracağım sana iğne yapsın." Bu tür ifadeler çocukta bazı nesnelerle korku duygusunu özdeşleştirmeye neden olur.

Sevilecek şeylerden sevgiden,saygıdan çok korkulması gerektiğini öğreniyoruz toplumda."Akşama baban gelir nasılsa.." "Tanrı seni cezalandırır." gibi cümleler bizim sevmemiz gereken şeylerden ilk önce korkmamız gerektiğini açıklıyor sanırım. Baba bir korku figürü değildir,baba sevilen ve saygı duyulması gereken bir varlıktır.

Yaşantı sonucu çocukta oluşan korkular ( boğulma ya böyle bir duruma şahit olma, hırsızlık olayına şahit olma,kaza vs..) ise ciddiye alınması gereken, çocuğun anlaşılıp dinlenilmesine ihtiyaç duyduğu durumları beraberinde getirirken, uzmandan yardım alınması gereken durumlardır.Çocuğun gelecek yaşamında fobi ya da hayatına yön veren olumsuz etkenler olmaması için bu tür durumlarda yardım alınmalıdır.

GECE KORKULARI
Çocuklar özellikle 3-6 yaş arasında korkulu rüyalar görüp, bağırmayla ve korkuyla uyanabilirler. Hayaletlerden korktuklarını ifade edebilirler. Rüyalarının içerikleri anne-baba tarafından dinlenilmeli, bunların gerçek hayatta olmadığı,anne-babasının onun yanında olduğunu,yalnız olmadığını çocuğun gelişim düzeyine uygun somut bir biçimde ifade edilmesi gerekir.Çocuk uyuyana kadar onun yanında yatılabilinir, sakinleştirilebilinir.

Gece korkuları sık sık yaşanıyorsa bunun sebebi, aile içi huzursuzluk, anne-baba kavgasına şahitlik ya da cinsel birlikteliğe şahitlik olabilir. Çocuk cinsel birlikteliği anlamlandıramadığı için babasının annesine zarar verdiğini düşünüp onu korumak için annesiyle uyumak isteyebilir, kavgalarına şahit olmuşsa yine annesini korumak isteyebilir," Uyursam yine kavga ederler, beni terk ederler" gibi düşünler içine girmiş olabilir. Böyle durumlarda çocuğa kızmamak uykuya dalıncaya kadar yanında yatmak, sakin ve sevecen davranmak uygundur.

OKUL KORKUSU
Okul korkusu çocuğun annesinden ayrılmak istememesiyle ortaya çıkar,anneyle çocuk arasında kurulan bağın çok güçlü olması asıl sebebidir.Çocuk evinde ebeveynlerinin yanında özgürce hareket eder,bilir ki onu her zaman koruyacak anne-babası yanındadır. Anne babasının olmadığı bir ortamda bulunacak olması çocuğu tedirgin eder, yalnız kalmaktan korkar, belki anne-babasının onu terk edeceğini düşünür. Bunlardan dolayı okula gelmek istemez. Psikosomatik belirtilerle de ( karın ağrısı,mide bulantısı,kusma vs...) çocuğun bu isteksizliğiyle perçinlenir.



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 0  kişi beğendi